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Letter to an Acting Designated Agency Ethics Official
dated November 5, 1990

        This is in response to your letter of October 24, 1990,
   concerning [a board member of your agency's] proposed
   participation next summer as group leader for a trip to Europe.

   BACKGROUND

        We understand that [the board member] would like to serve as
   delegation leader for a two-week visit by 30 to 50 lawyers to
   Brussels, Prague and Belgrade in 1991, sponsored by the Citizen
   Ambassador Program (CAP), to study [certain types of] laws in
   those geographic areas.  The CAP administers professional
   exchanges involving medicine, building science, law, agriculture,
   energy, finance, industrial technology and basic sciences.  It
   exists as an affiliate program under the general auspices of
   People-to-People International, a non-profit entity.  Neither
   organization is an official government entity or program,
   although all Presidents beginning with Eisenhower have endorsed
   People-to-People's goals.

        Despite this affiliation of the CAP with People-to-People, we
   understand that People-to-People is not involved in daily
   operations, management or ownership of the CAP, and performs
   solely in an advisory capacity on the development of individual
   projects.  The CAP actually functions and carries out its
   programs as a division of International Ambassador Programs,
   Inc., a private, for-profit corporation, which uses the
   People-to-People name for marketing purposes and arranges travel
   and itineraries for program trips.

        As trip leader, [the board member] anticipates receiving no
   compensation, but the CAP would pay for his travel,
   accommodations, meals, and incidentals.  It might also pay for
   travel and related expenses for a trip leader assistant, and [the
   board member] observes that he could select his wife.

   PRIVATE PARTICIPATION

        [The board member] proposes to serve as delegation leader in



   a private capacity and indicates he would avoid any use of
   Government assets, including Government time, stationery
   letterhead, and phones.  However, it appears that his Government
   position and that of others is already being misused by the CAP.
   For example, we note that their memorandum, which your letter to
   us enclosed, was addressed to [the board member] in his official
   capacity at the [agency] offices and delivered through its
   facsimile machine.  Further, that memorandum attempts to reassure
   him that his participation would not be inappropriate by using
   the name, Government title, and office telephone number of
   [another Government official] to illustrate participation as
   exchange leader by a Government official.  One can readily
   anticipate that to entice other officials and private citizens,
   the CAP might provide the name, title, and Government phone
   number of [the board member].  This could place him in violation
   of the standards of conduct prohibition on use of position for
   private gain (in this instance, of International Ambassador
   Programs, Inc., the CAP's parent), if he knows or has reason to
   know of and permits such use.1

        Moreover, [the board member's] proposed private participation
   is so closely related to the subject matter of his official
   responsibilities that he would be precluded by the regulatory
   standards of conduct from accepting any outside reimbursement for
   travel and related expenses.  Such reimbursement would constitute
   a misuse of public office for his own private gain.  Specifically,
   as a full-time member of a board appointed by the President, he
   is subject to the special limitations of 5 C.F.R. § 735.203(c)
   on outside activities, which are mirrored in [the agency's]
   regulations.  These rules enunciate a flat prohibition on
   receipt of compensation or anything of monetary value for any
   consultation, lecture, discussion, writing or appearance, the
   subject matter of which is devoted substantially to the
   responsibilities, programs or operations of his agency.  This
   very broadly encompasses even the general subject matter or
   sector of the economy or society with which the agency is
   concerned.2  The closeness of the tie between [agency]
   programs and the CAP trip is detailed in part III, below.

        Therefore, we are of the opinion that if [the board member]
   were to participate as group leader in his private capacity, he
   must not accept any outside compensation, reimbursement or
   anything else of monetary value.  Furthermore, it would be
   necessary to avoid scrupulously any use of Government assets and
   to insure that his Government position is not used by him or



   others for anyone's private gain, such as under circumstances
   suggesting official endorsement of this private entity's
   for-profit undertaking.

   OFFICIAL PARTICIPATION

        On close examination, the connection between [the board
   member's] proposed activity and his [agency] responsibility is so
   fundamental that characterizing it as private would seem to be
   impossible.  A stated purpose in participating as delegation
   leader is his desire to consider, in light of the European
   Community's opening, what changes the United States should make
   in its laws and the procedures by which it applies [an] Act
   (administered by [his agency]) and other [such] laws. According
   to [the board member], the delegation would be meeting with
   [private individuals] and government officials in the European
   Community and other countries, and we understand that he would be
   sharing experiences of the United States' successes in resolving
   [the types of issues that arise before his agency] and protecting
   the rights of those involved. The CAP literature characterizes
   the intent of its program exchanges as the one-on-one sharing of
   information, ideas and experiences, taking the form of organized
   meetings, briefings, roundtable discussions, seminars, symposia
   for presentation of papers, inspection visits, and informal
   gatherings with counterpart professionals.  [The board member]
   also notes that the trip presents an opportunity for a Government
   official to interact with business, labor and [members of the
   general public], so as to develop a better rapport with segments
   of the [communities with which his agency deals].  In light of
   all these factors, status as a member of the [agency's board]
   seems inseparable from the proposed activity as leader of this
   exchange group.

        Based on this strong connection, [the board member's] pro-
   posed activity might more properly be characterized as official;
   however, that can occur only if it is specifically determined by
   the [agency] to be appropriate for involvement in an official
   capacity, as a matter in furtherance of agency mission.  Of
   course, the [agency] would then be obligated to pay all expenses
   in connection with such official travel, unless reimbursement
   were determined to be permissible under relevant gift-acceptance
   statutes.  We are not aware of whether the [agency] has such a
   statute; if it does, then care must be exercised to insure that
   acceptance would be appropriate, under the circumstances, from
   this for-profit entity.3



        We note that a provision of the Ethics Reform Act of 1989,
   codified at 31 U.S.C. § 1353, authorized the General Services
   Administration to prescribe regulations whereby all executive
   branch agencies may accept payment from non-Federal sources for
   travel and related expenses with respect to attendance of the
   employee or spouse at meetings relating to official duties. The
   General Services Administration has consulted with this Office
   but has not yet promulgated those uniform regulations on travel
   reimbursement.  If they are issued prior to [the expected dates
   of the trip], then a determination on acceptance of outside
   reimbursement for official travel would have to be made in
   terms of the guidance and strictures in those regulations.

        Even if it is determined that [the board member] could
   participate in this activity in an official capacity, the
   standards of conduct regulations would still preclude use of
   Government position by him or others for anyone's private gain,
   such as under circumstances suggesting official endorsement of
   this private entity's for-profit undertaking.4

                                         Sincerely,

                                         Stephen D. Potts
                                         Director

---------------------
1 See model regulations at 5 C.F.R.  § 735.201a and Section 101(g)
of Executive Order 12674.  This prohibition on use of public office for
private gain includes the private gain of anyone, not just the public
official.  See 2 Op.  Off.  Legal Counsel 361, 365 (1977), and section V of
OGE informal letter 88 x 13.

2 See 2 Op.  Off.  Legal Counsel 361, 363 (1977), and OGE informal
letter 85 x 18.

3 See OGE informal letters 84 x 5 and 86 x 10, concerning avoidance
of adverse appearance.

4 See OGE informal letter 85 x 18 (secound paragraph) and OGE
informal letter 88 x 5 (secound paragraph).


